Линкълн (автомобил)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Линкълн.

Lincoln Motor Company
Типподразделение
Индустрияавтомобилна промишленост
Основаване1917
СедалищеДиърборн, САЩ
Брой местоположенияИзточна Азия, Северна Америка, Среден Изток
Продуктиавтомобили
СобственикФорд Мотър Къмпани
Уебсайтwww.lincoln.com
Lincoln Motor Company в Общомедия
2009 „Lincoln“ MKS

Lincoln (Линкълн) е марка американски луксозни автомобили, произвеждани от Ford Motor Company. През 2011 г. обемът на продажбите от подразделението в САЩ възлиза на 85 643 автомобила. Автомобилите с тази марка се продават в САЩ, Канада, Мексико, страните от Близкия изток. През 2014 г. Lincoln започва да доставя автомобили на китайския пазарк[1].

Lincoln Motor Company е основана в 1917 г. в Детройт от Хенри М. Лиланд, който преди това основава и Cadillac. Първоначалното предназначение на Lincoln е производството на двигатели за авиацията. Компанията е кръстена на 16-ия президент на САЩ – Абрахам Линкълн. След Първата световна война Лиланд има идеята за производство на луксозни автомобили, но финансови затруднения го принуждават да продаде компанията, която е закупена през 1922 г. от Хенри Форд, който я прави клон на Ford Motor Company.

Lincoln има традицията и опита да създава коли за американските президенти. Първата такава кола е за Франклин Рузвелт през 1939 г. Следват Труман, Айзенхауър и Кенеди. Последният е смъртоносно ранен, пътувайки в Lincoln Continental convertible.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lincoln Officially Launches in China, Announces Retail Pricing for MKZ, MKC // Lincoln Media Center, 23 октомври 2014. Посетен на 6 ноември 2016. (на английски)