От х:

Днес в x:

Американско чудовище от 71-ва, засенчи ретро парада

Собственикът Недялко Колев и неговото бяло американско чудовище

Огромен Линкълн Континентал засенчи ретроавтомобилите дошли да се състезават по скорост и красота на хасковската картинг писта. На поредното ретро изложение се появиха 50 автомобила от поне две дузини известни марки. В сравнение с Континентал-а обаче бяха като цаца пред кит.

Линкълн-а е единствен по рода си в Хасково и като се изключи София и в цяла Южна България, довериха ретро познавачи. Огромната кола е произведена през 1971-ва година в САЩ, първата си регистрация получава през 74-та, разказа собственикът Недялко Канев. Човекът си падал по стари и големи автомобили. Личната му кола била Мерцедес SDL 350 от 91-ва. Задокеанските чудовища обаче били специална тръпка. В момента се чака Кадилак Девил от 1968-ма година. След скъпоструващ тунинг, колите се привеждат отново в движение. Линкълн-а например бил взет за поносимите 13 хиляди долара. Още 5 хиляди струвало докарването му до България и още 10 хиляди съответния тунинг. В момента обаче колата може да изкара максимума от 7 500 кубиковия двигател и 225-те коня впрегнати в мотора и.

Огромното возило няма проблем със завоите из тесните хасковски улици, нито с дупките по българските пътища-Линкълн-а просто не ги усещал, разказва Недялко. Евентуален проблем, но не за този собственик, би би огромния разход на гориво-20 на 100. И липсата на гараж. Линкълнът е дълъг 5 метра и 96 см, широк е 2.08 метра. С отворени врати обаче стига три метра и половина.

На изложението имаше и още няколко уникални автомобила-сребрист Ягуар модел 1962-ра година на кмета Георги Иванов. До него бе уникално, според някои, бяло Порше 924, с 2400 кубика двигател и 125 коня. От началото на 60-те години бе и култовият Москвич 403 познат на по-старото поколение българи. Бил направен от претопени германски каски, след Втората световна война. Несвързан с митовете е факта, че двигателят е изцяло същия както на познатия Опел Олимпия. През 1944-та година настъпващата руска армия задигала немските заводите барабар с машините и течащото в момента производство. От там се ражда Москвича. И американците правили същото-аспиринът „Байер” например е американски, а не немски патент, макар нито една американска мозъчна клетка да не е била употребена за измислянето му.

Ретро автомобилите получаваха купа за красота и още няколко други купи в състезанието за време. То бе на два етапа-италианско преследване по двойки и полигон за време. Отделно от ретропарада, ще има и дрифт на на клуб БМВ.

Г.Христов

7 500 кубика двигател, 225 конски сили
От най-голямото, към най-малкото-Мини купър
Американски Понтиак от 1985-та година, с много як волан/следв. снимка/

Сребристият Ягуар на кмета, модел 1962-ра година събра много погледи
Чарът на ретрото отвътре-дърво и естествена кожа
Порше 924 в действие
Миникупърът се държеше добре на пистата
Москвич 403, от претопени германски каски

Варбург от ГДР и Българско Рено
Дори и внушителната Волга изглеждаше като непорасналото братче на Континентал-а
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини